STÄMNING

I många år hade de tre Stockholmsklubbarna olika arenaförutsättningar för att skapa stämning. AIK hade Norra Stå på Råsunda, DIF Sofialäktaren på Stadion och Bajen norra långsidan på Söderstadion.

Hammarby på Söderstadion har varit medias absoluta favorit och det tighta taket kombinerat med det ganska låga antalet rader har gjort att det låtit bra och sett häftigt ut.

Men sedan sommaren 2013 spelar dock samtliga tre lag på helt nya arenor med nya förutsättningar. AIK:s nya hemmaarena heter Friends och Hammarby och Djurgårdens nya hemmaarena heter Tele2 Arena. Under DIF och Hammarbys premiärhelg på den nya arenan var en jämförelse om vilka som skapade bäst stämning oundviklig. Media var eniga i att Djurgården var de som vann läktarkampen. Bland annat skrev Sportbladet ”Det lät helt enkelt högre, oftare och mer synkroniserat från de blårandiga jämfört med de grönvita.”

Så har det även fortsatt. Hammarby har lyckats dra stora mängder evenemangspublik, framför allt under 2014, vilket har gjort att stämningen fått lida. Detta till trots anser Hammarbys supportrar sig vara bäst i Sverige.

Många är de besökare som under hösten 2014, när bajen haft som allra mest folk, rapporterat om eventpublik, obefintlig stämning och ”bara en massa trummande”.

Något som Hammarby däremot nog är bäst på är internbox, något som många motståndarsupportrar fått njuta av under årens lopp.

Annonser