ARBETARKLUBB

Det är en väl förankrad ”sanning” att Bajen är arbetarnas klubb. Om man med arbetare menar socialt utslagna människor i samhällets utkanter, då är man nog inte helt fel ute – men tyvärr är det ju inte detta som avses.

Tittar man bakåt i tiden till 1902, en handfull år efter klubbens bildande, hade Hammarby 2 kronor i årsavgift. Det kanske inte säger så mycket, men det är samma avgift som “överklassklubben” DIF hade.

Man blev än mindre arbetarklubb då ett enhälligt årsmöte med ett rungande ja sålde ut klubben till den amerikanske superkapitalisten och miljardären Philip Anschutz och hans Anschutz Entertainment Group. Efter att ha investerat cirka 40 miljoner kronor äger nu AEG 49,6% av klubben och 70% av kapitalet i Hammarby fotboll. Därmed sitter man för evigt i klorna på en extremt religiös ägare som pysslar med så ”dynamiska” saker som olja, järnvägar – och soccer

Tittar man än närmare i tiden så har Hammarbys supportrar enligt 2013 års SIFO-undersökning i genomsnitt en årsinkomst som är 18.000 kronor högre än AIK:s supportar. Hammarby har även en hög andel akademiker inom sina supporterled med högre snittinkomst och högre andel privatanställda än exempelvis IFK Göteborg och Elfsborgs supportrar.

Södermalm, Hammarbysupportrarnas eget lilla El Dorado, är idag ett av Sveriges absolut dyraste bostadsområden och andelen knegare som bor där är försvinnande liten…

Annonser